PANDEMİ MARKAMI DÖVER Mİ?
PANDEMİ MARKAMI DÖVER Mİ?
Bu aralar ekranlarda, dünyanın yaşadığı bu büyük krizle ilgili “şöyle olacak, böyle bitecek…” gibi büyük laf eden uzmanlar çokça mevcut. Bu yazımda komplo teorisyenleriyle yarışmak değil Pandemi sonrasıyla ilgili sıkça sorulan birkaç soruya cevap vermek istedim:
-Covid-19 Pandemi’si işimi, markamı nasıl etkileyecek?
-Küçülmeli miyim, yoksa bu kriz yolun sonu mu?
Aslında merak edilen ana konu şudur:
“Pandemi esnasında ve sonrasında markamı nasıl yönetmeliyim?”
Kısa cevabım:
“Pandemi esnasında hem senin hem de şirketinin hayatta kalmasını sağla, panik yapma, sabırlı ol,” olacaktır, uzun cevabım ise şöyledir:
- Çalışanlarının, paydaşlarının, müşterilerinin sağlık ve güvenliklerini sağla.
- Güçlü patronaj yetkileriyle donatılmış, atik “Kriz Ekibi” oluştur, kriz yönetimini kendi markanın yanında paydaş, tedarikçi ve çalışanların aileleri gibi zincirin tüm halkaları için de planla.
- Kısa çalışma ödeneği, kredi erteleme, vergi ertelemesi gibi çarpışma etkisini aza indirgeyecek finansal önlemler al. Önem sıralaması yap, acil ve önemli olmayan herşeyi ertele, alacağın ilk önlem işten çıkarma olmasın.
- Stokların yeterli seviyede olmasını sağla. Stok analizi, mevcut durumu, krizin etkisini, kararların ne yönde alınmasını gösteren en önemli kriterlerden olup turnusol kağıdı özelliğindedir.
- Anksiyete, yaratıcılığı tetikler: Yeni iş fırsatları doğabilir, bunları kaçırma hemen yakala.
- Güncel ve anlık zamanla yaşa ve karar ver. Bu dönemde önemli olan, büyümek veya karlılığı artırmak değil, krizden sağ çıkmaktır.
- Kriz bittikten sonrası için yaraları sarma planı yapıp yeni yaşam ve iş yapış kriterlerini belirle. Kriz nasıl ani bir biçimde yaşamımıza girdiyse aynı şekilde iyileşme sürecindeki ihtiyaçlar da çok hızlı gelişecek.
- E-ticaret’ini güçlendir: Üretim, tedarik, depolama, yazılım altyapısı, ödeme seçenekleri, teslimat, Müşteri memnuniyeti, SSS. Artık E-ticaret olsa iyi olur değil olmazsa olmazlardandır.
Pandemi krizi gösterdi ki krizlerden en az etkilenenler, marka değeri yüksek olan (dikkat edin cirosu veya şirket değeri yüksek olanlar demedim) şirketler olmuştur. Buna örnek olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin Guangzhou kentindeki sokağa çıkma yasağından dolayı aylardır kapalı olan HERMES mağazasının geçtiğimiz hafta sonu yasağın bitip mağaza tekrardan açıldığında bir günde 2,7 milyon ABD doları ciro yapmasını verebilirim.
Pandemi sonrasında sorun bıçak gibi hemen kesilmeyeceğinden bazı alışkanlıklarımızın değişeceğini öngörüyorum.
İlk yıllar:
- Zoom, TeemViewer, Skype, Google Hangouts daha çok hayatımızda olacak. Uzaktan çalışmaya, online toplantı yapmaya devam edeceğiz.
- Daha az evden dışarı çıkıp daha çok online alışveriş yapacak; sinema, sanat ve her türlü eğlenceyi evde ekran karşısında gerçekleştireceğiz. Bu dönem, Black Mirror’ın başlangıcı olacak.
- Ülke dışı değil ülke içinde otomobil mesafesinde tatiller yapacağız. Daha az toplu taşıma aracı kullanacağız, daha az uçak ve otobüs seyahati yapıp “çoklu” birçok planı erteleyeceğiz.
- Daha temkinli bütçe yapıp acil ve önemli olmayan harcamalarımızı erteleyeceğiz.
- Kolonya, dezenfektan, maske-eldiven ve sabunla olan flörtümüz artık evliliğe dönüşecek.
Sonraki yıllar:
Bugünden üç beş yıl sonrasını tahmin edebilmek gerçekten zor ama en azından tahmin etmesi çok da zor olmayacak bir gerçeği sizlerle paylaşmak isterim o da: Nasıl İsa’nın (AS) ölümü öncesine Milattan Önce (MÖ), sonrasına da Milattan Sonra (MS) diyorsak bundan sonra artık hayatımıza yeni bir terminoloji girecek görünüyor: Pandemi Öncesi (PÖ) ve Pandemi Sonrası (PS).
Markanızı Pandemi’den korumak için yukarıda sıralamaya çalıştığım önlemleri almanızı öneriyor ve sağlıklı günler diliyorum efendim.
Ömer Şengüler
Marka Mimarı
Değişim Dinamikleri haftanın fikri, Nisan 2020
Yorum Yaz